İmplant Ameliyatı – İyileşme Süreci

İmplant ameliyatları da diğer ameliyatlar gibi iyileşme süreci gerektirir.

İyileşme süresi, ameliyatın nasıl geçtiğine, daha sonra kendinize ne kadar iyi baktığınıza ve vücudunuzun implanta nasıl tepki verdiğine bağlı olarak değişebilir. Bunların hepsini ve daha fazlasını aşağıda ele alacağız.

İmplant İyileşme Süresi

İmplant ameliyatı sonrası genel iyileşme süresi nedir?

Genellikle, tüm semptomların azalması için 5-7 gün yeterlidir. Ancak, bazı hastalarda bu süre farklı faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Yaptırılan Implant Sayısı

İyileşme süresi yaptırdığınız implant sayısına göre değişir. Tek implant, bir çok implant ya da All-On-4 implantların iyileşme süreleri değişiklik gösterir. Basitçe, implant sayısı arttıkça iyileşme süreci de o kadar uzar.

Sinus Kaldırma Operasyonu

Sinüslerin sarkması nedeniyle kemik hacminde azalma yaşayan bir hastaya implant tedavisi uygulanacaksa, tedavide öncelikle sinüs kaldırma adı verilen bir cerrahi müdahale uygulanır.

Bu işlem ile kemiğin içine tam olarak yerleştirilmesi gereken implantın boyu ve genişliği için yeterli hacim yaratılır. Yeterli kemik hacmi elde edildikten sonra implant uygulamasına geçilir.

Kemik Grefti

Çene kemiğiniz bir implantı sabitleyecek kadar kalın olmadığında kemik grefti gerekebilir. Çiğneme eylemi, kemiğinizde baskı oluşturur, bu açıdan çene kemiği olabildiğince güçlü olmalıdır.

Kemik greftine ihtiyacınız varsa, diş hekiminiz vücudunuzdaki başka bir yerden (kalçanız gibi) kemik alıp, çene kemiğinize nakledebilir. Bu durumlarda yapay kemik de kullanılabilir.

Her iki durumda da, iyileşme sürecinin gerçekleşmesi birkaç ay sürebilir. Ancak kemik grefti ihtiyacı minimal düzeyde ise iyileşme süreci daha kısa olabilir.

Osseointegrasyon

Osseointegration, implant ile çene kemiğinizin bütünleşme süreci anlamına gelir. Bu bütünleşmenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi zaman alır ve bu süre her hastaya göre değişiklik gösterir.

Prosedürün iyi gittiğini ve sonrasında herhangi bir komplikasyon olmadığını varsayarsak, iyileşme süresi yaklaşık bir hafta sürmelidir.

İmplant İyileşme Süreci

iyileşme sürecinin başarılı olmasını sağlamak için neler yapabiliriz ve bu süreci nasıl hızlandırabiliriz?

İlk gün neler beklenmeli?

Ameliyattan sonraki ilk 30 dakika, verilen gazlı bez paketlerini ısırarak sağlam ama hafif bir baskı yapar ve yerlerinde kalmalarını sağlarsınız.

Hemen hemen herkes için kanama ilk 30 dakika içerisinde durur. 30 dakikalık sıkı bir baskıdan sonra hala kanamanız var ise; yeni gazlı bezi 30 dakika daha tutabilirsiniz. Kanama durana kadar gazlı bezi her 30 ila 45 dakikada bir değiştirmelisiniz.

İlk gün görülebilecek semptomlar:

Sızlama

Sürekli kanama

Şişme, kabarma

Acı

Tüm bu semptomlar vücudun kendini iyileştirdiğinin işaretleridir.

İyileşmeyi hızlandırmak ve ağrıyı minimum seviyeye indirmek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

İşlem görmüş bölgeleri rahatsız etmemeye çalışın.

Ameliyat gecesi diş fırçası ile dişlerinizi nazikçe fırçalayın.

24 saat sonra, günde 2-3 kez tuzlu suyla durulayın.

Mümkün olduğunca dinlenin.

İhtiyacınız olduğunda buz kullanın.

Ameliyat sonrası ikinci ve üçüncü günde vücudunuz kendisini iyileştirmeye devam edecek, ancak bu süreçte sizin de ağız sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir.

İşlem görmüş alanların çevresinde yeşilimsi-sarımsı bir renk değişikliği veya morarma görebilirsiniz, bu gayet normal olsa da en fazla 2-3 gün sürmesi beklenir.Renk değişikliğini azaltmak için bölgeye nemli ısı uygulayabilirsiniz.

Dudak kuruması, boğaz ağrısı ve çene kaslarında sertlik hissetme gibi belirtiler oldukça normaldir ve yaklaşık 2-3 gün sonra geçmelidir.

İyileşme sürenize yardımcı olmak için prosedürü izleyen günlerde implantların bakımı için bazı öneriler sunabiliriz:

İşlemden sonra mümkün olan en kısa sürede dişlerinizi nazikçe fırçalayın. Ağrınız ve şişliğiniz olabileceğinden, normal bir güçle fırçalayamayabilirsiniz (veya yapmak istemeyebilirsiniz). Ancak iyileşme süresi boyunca ağız hijyeninizi korumanız önemlidir.

İyileşme sırasında göz önünde bulundurmanız gereken başka bir şey, bir sonraki bölümde tartışacağımız diyetinizi değiştirmek.

İyileşme süresi boyunca muhtemelen sızma, kanama, şişme ve ağrı yaşayacaksınız. İyi ağız hijyenine de devam etmek isteyeceksiniz.

Ameliyattan Sonra ‘Yememeniz’ Gereken Yiyecekler

Genel olarak konuşursak, implantın yerleştirildiği yerden ağzınızın karşı tarafını çiğnemeye çalışırken, çoğunlukla yumuşak yiyecekler yemelisiniz.

Ameliyat sonrası kaçınmanız gereken yiyecekler bulunmaktadır:

Çiğnemesi zor, dişlerde kalabilecek yiyecekler, cips, fındık, elma gibi

Asit bulunduran yiyecekler, domates, portakal suyu gibi

Patlamış mısır

İyileşme sürecinde, yumuşak yiyecekler tercih edilmeli, zor çiğnenen baharatlı ve asitli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Sorularınız için bizlere sosyal medya hesaplarımız veya iletişim numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.

İmplant Akademi İletişim

0533 658 58 93

0212 225 66 76

0532 623 56 70