İmplant Markaları

Ülkemizde onlarca farklı implant markası bulunmaktadır. Bir marka bünyesinde farklı vakalara uygun farklı modellerde implant seçenekleri de vardır.

Üretici firmaların bazıları tek model implantlar üretmekten ve uygulamaktan yana iken başka bir implant firmasının 17 farklı model de implantı mevcut olabilmektedir. Üretici firmaların farklı modellerde implantlarının mevcudiyeti vakanın özelliğine göre hekimlere seçenekler sunabilir diğer taraftan implant parçalarının tedariği ve protetik aşamalarının eksiksiz bilinmesi açısından dağıtıcı firmalara dezavantajlar yaratabilmektedir.

Bir implantın kalitesini ne belirler?

Öncelikle şunu söyleyelim, bir implantın kalitesini üretildiği ülke belirlemez. İsviçre , Almanya, Amerika, İsveç gibi teknoloji ve üretim alanında öncü ülkelerin hastalara ilk aşamada güven vermesi ve hastaların öncelikli tercihi olması normaldir fakat implant konusunda durum daha karmaşıktır ve ülke bazen yanıltıcı olabilir.

Nelere dikkat edilmeli ?

Yerli üretim implantlarımızdan belli başlı firmalar üretim kalitelerini çok iyi bir noktaya taşıdılar ve birçok ithal implanttan daha başarılı durumdalar. Ayrıca implant dünyasında fason üretim yaygındır, size Alman markası olarak önerilen bir implant başka bir ülkede yetersiz koşullarda üretilmiş ve sadece paketlenmesi Almanya’da yapılmış olabilir. Size önerilen markanın web sitesinde yapacağınız gezinti size bir ön fikir sağlayacaktır.

Başlığımıza döner isek, bir diş implantının diğerine üstünlüğünü neler belirler?

İmplantın hammaddesi olan titanyumun kalitesi;

Temelde en önemli belirleyici faktörün bu olduğu söylenebilir. İmplant üretiminde kullanılan titanyumun saflığı implantın kemikle olan biyolojik ilişkisinde önemlidir. Ayrıca saf titanyum çubuklardan kazıma yerine tozdan presleme yöntemi ile üretilmiş titanyumlardan üretilen implantlarda mekanik dayanım daha düşüktür.

Bu noktada akla şu soru gelebilir. Ekonomik implantlarda kullanılan titanyumlar kalitesiz iken pahalı implantlarda kullanılan titanyumlar daha mı kalitelidir ? Cevap basitçe hayır.

Bu tamamen üreticinin tercihidir. Bazı ithal implantlar da (grade 4 saf) olmayan ve presleme yöntemi ile üretilmiş titanyumların kullanıldığı ve birçok yerli implantta dünyadaki en kaliteli titanyumların kullanıldığını biliyoruz.

İmplantlar paslanır mı?

İmplantlar titanyum veya zirkonyum dioksit madenlerinden üretilmişlerdir. Bu iki maden de paslanmaz ve oksitlenmez.

İmplantların geometrik yapısı:

Üreticiden üreticiye farklılık gösterir ve çok sayıda varyasyon mevcuttur. Bu tasarımların bir diğerine olan üstünlüğü hala tartışmalı bir konudur. Fakat şunu biliyoruz, implant geometrilerinin ve dizaynlarının implant uygulama kitleri ile uyumu, hekimin ve hastanın konforunu artırdığı gibi elde edilen sonucu da etkiler.

Dünyada ünlü implant markalarının tamamında bu uyum ve konfor mevcuttur. Bazı yeni implant üreticileri kit ve implant geometrisi arasındaki uyumu sağlamakta zorlanmakta ve bu nedenle başarısızlıklarla karşılaşabilmektedirler.

İmplantların yüzeyi pürüzlendirme özellikleri:

Bir zamanlar implantoloji camiasında çok popüler ve üstünlük belirteci olan bu konu, günümüzde eski önemini yitirmeye başlamıştır. İmplantın uzun dönem başarısında yüzey yapısına oranla başka faktörlerin, çok daha etkili olduğunu bilmekteyiz. İmplant yüzey pürüzlendirmesinin yetersiz olması ise implantın daha başlangıçta tutmamasına sebep olabilir, ayrıca bazı implant markalarının özel yüzey yapıları daha hızlı kemiğe tutunma sağlayarak tedavi süresinin kısalmasını sağlar.

Pahalı implantlar mı, ekonomik seçenekler mi?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yüzün üzerinde implant firması Türkiye’de faaliyet gösteriyor. İmplant fiyatları da değişiklik gösteriyor. Bu durum aslında hastaları doğrudan ilgilendiren bir durum değil, implant tedavisini yapacak olan hekimle ilgili bir durum. Hekiminizin tercihi sizin de tercihiniz olmalı.

Uygulanacak implant markasından daha önemlisi sizin tam anlamıyla güven duyduğunuz klinikte, güvenebileceğiniz hekime işlemi yaptırmanız. Problem ile karşılaştığınızda muhatabınız implant firması değil, hekiminiz olacaktır. Bunun yanında implant markasından çok daha önemlisi implantın uygulanmasındaki başarı ve implant protezlerinin doğru yapılmasıdır. Dünyadaki en ünlü (A plus olarak nitelendirilen implantlar) firmaların implantları dahi teamüllere uyulmadan yapıldığında başarısızlığa mahkumdur.

İmplant tedavisi için doğru yeri bulduğunuzu düşünüyorsunuz. Peki ya sonrası?

Size muhtemelen birden fazla marka seçeneği sunulacaktır.

Bu markaların arasındaki fark nedir ? Ekonomik implant ile daha maliyetli olan arasındaki farklar nelerdir?

Size çok sayıda implant seçeneği sunulduğunda şunu unutmayın, en ekonomik implant seçeneği dahi, hekim için tam anlamıyla güvenilir olmalıdır, aksi bir durumda o implant markası klinikte asla hastaya sunulmamalıdır. İki implant markasından fazla seçeneğin sunulmasının klinikteki başarıyı artırmayacağı kanaatindeyim.

Az sayıda implant markası ile çalışan hekim uyguladığı markaya tamamen güveniyordur ve hasta ayırımı yapmaksızın güvendiği markayı uyguluyordur. Aynı markada pratiğini geliştirmiştir diye düşünüyorum.

İmplant hastaları kendi araştırmaları sonucu tespit ettikleri markaların uygulanmasını hekimlerinden talep edebilirler. Bu durumda o markayı uygulayıp uygulamamak hekiminizin tercihi olacaktır.

Hekimlerin bu markaları ne kadar süredir kullandığı?

İş hayatında birçok konuda olduğu gibi implant konusunda da istikrarın faydaları var. Uzun süre aynı implant markası ile çalışmak hekimler için avantajlar sağlıyor. Her implant markasının uygulama pratiğinde bazı farklılıklar vardır ve hekimin uzun süredir uyguladığı ve elinin alıştığı implantlar da konforunun artacağı aşikardır. Ayrıca bir implant markasının bir klinikte uzun süredir kullanılması hekimin o marka ile uzun süredir başarılı sonuçlar aldığının ve markaya güvendiğinin göstergesi değil midir?

İmplant vidasının kemik içine uygulanan kısmı haricinde protez yapım aşamalarında kullanılan 100 ‘ ün üzerinde çeşitlilikte ( markadan markaya değişiklik gösterebilir) aksesuar parçası vardır. Bu parçalar yardımı ile implant üstü kaplamalar ve çeşitli protezler yapılabilmektedir. Bu parçalarda firmadan firmaya değişiklik gösterir.

Bu nokta da isitikrar gene ön plana çıkar. Bu parçaları uzun süredir kullanan hekimler parçalara daha aşina olurlar ve protez aşamalarında daha hızlı sonuç alabilirler. Ayrıca aynı firma ile uzun süredir çalışılmasının bu parçaların tedariğinde avantajlar sağladığı bir gerçektir.

Bu markaların kaç yıldır faaliyet gösterdiği?

Yeni implant üreticileri de kaliteli ve güvenilir implant üretimi yapabilir. Bunun örneklerini hekim arkadaşlarımızla tecrübe ediyoruz. Hatta yenilikçi tasarımlar ve teknolojiler ile en iyisi olduklarını iddia eden nispeten yeni üreticiler var. Bu noktada tam bir kıyas ve yorum yapmamız mümkün değil. Fakat bu konuda hiçbir risk almayı istemeyen taraftaysanız uzun yıllar önce üretime başlamış, A plus implant grubundan, başarısını tüm dünya da bilimsel dökümantasyon ile kanıtlamış firmalardan tercih etmeniz gerekecek. Muhtemelen de daha fazla ücret ödemeniz gerekecektir.

A plus implant markaları en az 30 yıldır üretim yapan firmalardır. Uzun yıllardır çok sayıda bilimsel çalışmada başarıları diğer implantların önüne geçmelerini sağlamıştır. Bilimsel çalışmalarda yapılan testlerde uzun dönemde kemik kaybının ve vida gevşemesinin en az yaşandığı implantlardır. Kısaca A plus implantlar denenmiş ve başarısı en geniş kapsamda değerlendirilip ön plana çıkmış implantlardır.

Yerli implantların kısa dönemde başarısı dünyaca ünlü implantlarla aynı olabilir mi ?

Uygulanan her implantın % 3-5 oranında kemiğe tutunmama riski vardır. Bu tüm implantlar için geçerli bir durumdur. İmplantın tutmaması birçok faktöre bağlıdır. Bunlardan bir tanesi de implantın kendisidir.

Kısa dönem başarıda diğer hususlar ilk yılında implant boyun bölgesindeki kemik kaybı ve implant ve protez parçalarının birbirleriyle olan uyumudur. Bu üç kriteri düşündüğümüzde bazı yerli implantların dünyaca ünlü implant markalarından aşağı kalmadıklarını gururla söyleyebiliyoruz.

Yerli bir implant seçeneğinin uzun dönem başarısı Dünyaca ünlü implantlarla aynı olabilir mi ?

Cevabımız % 90 oranında evet. Neden % 100 değil, çünkü implantta uzun dönem başarı 20 yılın üzerinde ağızda bulunan implantların başarılarının değerlendirilmesidir. Türkiyenin ilk implant üreticisinin mazisi dahi henüz 20 yıl değildir. Bu sebepten üretimde 30 yılı devirmiş implantlar ile kıyas yaptığımız da yerli implantların bilimsel dökümantasyonu daha azdır ve uzun dönemde aynı seviyede başarılı olabileceklerse de henüz dökümante edilmemiştir.

Fakat şunu belirtmemiz gerekir, ne yazık ki her yerli implantın kalitesi aynı değil ve her yerli implant için uzun dönem de % 90 başarı sağlayabilir yorumunda bulunamayız.

Bu durumda uygulamayı yapacak hekimin hastalarına daha dar çerçevede seçenekler sunması ve hangi implantı uygulayacağını öncelikle kendisinin seçmesi daha doğru olabilir.

Özellikle bu implantlar ekonomik seçenekler ise, çünkü A plus implantların uygulaması her hekim için daha pratik ve konforludur. İlk uygulamasında dahi tecrübeli bir hekim A plus implantlar da zorluk yaşamaz.

Kaynaklar

Subaşı M, Karataş Ç. Titanyum ve Titanyum Alaşımlarından Yapılan İmplantlar Üzerine İnceleme. Journal of Polytechnic;15: 87-103, 2012.

Doornewaard R. Long-Term Effect of Surface Roughness and Patients’ Factors on Crestal Bone Loss at Dental Implants. A Systematic Review and Meta-Analysis. Clin Implant Dent Relat Res. 2017.

Di Stefano DA, Arosio P, Perrotti V, Iezzi G, Scarano A, Piattelli A. Correlation between Implant Geometry, Bone Density, and the Insertion Torque/Depth Integral: A Study on Bovine Ribs. Dent J. 7:1, 2019.

İmplant Akademi İletişim

0533 658 58 93

0212 225 66 76

0532 623 56 70