Çene Eklemi Tedavisi

Çene eklemi rahatsızlıklarının sebepleri;

Çene kaslarının aşırı çalışması, travma (doğrudan ekleme, çeneye veya çenenin başka bir yerine bir darbe), dişleri sıkmak veya gıcırdatmak, eklem içindeki kıkırdağın aşınması ve yırtılması, artrit, büyüme bozuklukları ve duruş bozukluklarıdır.

Belirtileri genellikle şu şekildedir; çene eklemlerinde ve yüz kaslarında ağrı, çenede tıklama, taşlanma veya kilitlenme, baş ağrısı ve baş dönmesi, ağzı rahatça açma veya kapamada zorluk, konuşma, çiğneme (özellikle sert yiyecekler) ve esneme sırasında ağrı, kulak ağrısı, kulak çınlaması (tinnitus) ve işitme kaybı. Ağrı, çene eklemi problemlerinin en sık görülen semptomudur.

Tedaviler, basit kişisel bakım uygulamalarından ve konservatif tedavilerden enjeksiyonlara ve açık cerrahiye kadar uzanır. Çoğu hekim, tedavinin konservatif, cerrahi olmayan tedavilerle başlaması ve cerrahinin son çare olarak bırakılması gerektiği konusunda hemfikirdir. Konservatif tedaviler başarısız olursa, hekim bunlardan birini veya birkaçını önerebilir;

Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS):  Bu tedavide, çene eklemini ve yüz kaslarını gevşeterek ağrıyı azaltmak için düşük seviyeli elektrik akımları kullanılır. 

Ultrason: Ağrıyı gidermek veya eklem hareketini iyileştirmek için çene eklemine uygulanan derin bir ısıl işlemdir.

Tetik nokta enjeksiyonları: Ağrıyı gidermek için yüzün hassas kaslarına ("tetik noktalar" olarak adlandırılır) ağrı kesici ilaçlar veya anestezik enjekte edilir.

Radyo dalgası tedavisi: Radyo dalgaları, eklemde kan akışını artıran ve çene ekleminin rahatlamasını sağlayan düşük seviyeli bir elektriksel uyarı oluşturur.

Botulinum toksin (Botox): Bu enjeksiyonlar kas kütlesini ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Çene eklemi ameliyatı ancak diğer tüm tedavi seçenekleri denendikten ve şiddetli ağrı devam ettikten sonra düşünülmelidir.

Üç tip çene eklemi ameliyatı vardır: artrosentez, artroskopi ve açık eklem ameliyatı. Gereken ameliyat türü, çene eklemindeki semptomlara ve sorunun karmaşıklığına bağlıdır.


İmplant Akademi İletişim

0533 658 58 93

0212 225 66 76

0532 623 56 70