Çocuklarda Diş Sağlığı

Diş çıkarma belirtileri: Çocukların genellikle, altı ay civarında alt orta kesici süt dişleri ardından kısa sürede üst orta kesici dişleri çıkar.

Takip eden 18 – 24 ay içerisinde diğer süt dişleri de çıkar. İki- üç yaşına geldiğinde 20 süt dişinin tamamı çıkmış olmalıdır. Diş çıkarma esnasında çocuklarda huysuzluk görülmesi normaldir. Ağızlarından salya akması, ağza bir şeyler sokma isteği, damakta kaşıntı çocuklarda başlıca diş çıkarma belirtileridir.

Diş çıkarma sırasında 37,5 dereceye kadar ateş normal kabul edilir. Ancak çocuğunuz diş çıkarırken ateşleniyorsa, doktorunuzu aramanız gerekir. Bebeğin dişlerini temiz parmağınızla ya da ıslak bir gazlı bezle hafifçe ovarak rahatsızlığı kısmen azaltabilirsiniz. Soğuk bir diş halkası da bebeğin hassaslaşan diş etlerini rahatlatmaya yardımcı olabilir. Ancak diş halkasının hijyenik olmasına dikkat etmek gerekir. Doktorunuzun önereceği diş etleri üzerine sürülen, rahatlatıcı ilaçlarda çocuğunuzu rahatlatacaktır. Süt dişleri çabucak çürümeye müsait! Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerdiğinden çürümeye daha yatkınlardır. Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleridir ki bu da çocukların dişlerinin çürümesinde önemli bir etkendir.

Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir. Bu yüzden ebeveynler çocuklarını ortalama 6 ayda bir iş hekimine götürmelidirler.

İmplant Akademi İletişim

0533 658 58 93

0212 225 66 76

0532 623 56 70