Dil Temizliği

Gündelik hayatımızda dil temizliği de diş yüzeylerinin temizlenmesi kadar ağız sağlığının korunması ve ağız kokusunun ortadan kaldırılması açısından önemlidir.

Dil temizleyiciler

Dil temizleyiciler; ağız, burun, geniz, üst ve alt solunum yollarını buluşmadan korumak için dilde biriken mikrobiyal film tabakasını mekanik olarak temizlemek amacıyla üretilmiş olan araçlardır. Dil temizleyicilerinin geçmişi, tarihsel olarak eskiye dayanmakla birlikte bu araçlara kişisel ağız bakımından yeterince önem verilmemektedir. Dil yüzeyini papilla adını alan adeta halının tüyleri gibi parmaksı çıkıntılar kaplar.

Dil dorsumunun mekanik temizliğinin ardından tat duyusunda artış olduğu bildirilmiştir. Dil ağızdaki diğer yumuşak dokular ve mukoza yüzeyleri gibi önemli bir bakteri yerleşim alanıdır. Dilin özellikle dorsumuna yerleşen bakteri toplulukları, kötü ağız kokusu ile yakından ilişkilendirilmelerinin yanı sıra ciddi bir mikroorganizma rezervuarı oluştururlar. Dil yüzeyindeki bakteri kolonilerinin diş temizliği sonrasında hem diş eti seviyesinin üstünde hem de altında kalan diş yüzeylerine kısa sürede yeniden yerleşebildikleri gösterilmiştir.

Dil temizliği nasıl yapılır?

Mikrobiyal plak yağlı ve yapışık yapısı ile papillaların arasında yerleşmiştir. Bundan dolayı ovalanarak önce yerinden oynatılmalı, ardından sıyrılarak ağız ortamından uzaklaştırılmalıdır. Bu durum halı yıkamaya benzetilebilir; önce fırçalama, sonra çek çek yapıp sıyırma gibi.

Günde iki kez yapılan diş fırçalamaya eşlik eden dil temizliği tavsiye edilir. Dil temizlemede hedef, dilin dışarıya çıkarılarak arkadan öne dil sırtının da dilin ucu gibi pembe olmasını sağlayacak şekilde iki üç kere sıyrılarak plak çıkmayacak kadar temizlenmeye çalışmasıdır. Birçoğu plastik malzemelerden üretilmiş olan dil temizleyiciler akan suyun altında rahatça temizlendikleri için kullanım ömürleri oldukça uzun olup ekonomik ve pratik birer çözüm aracıdırlar. Dil temizleyici ile dil temizliği kişisel bakımından kazanılması gereken bir alışkanlıktır.

İmplant Akademi İletişim

0533 658 58 93

0212 225 66 76

0532 623 56 70