İmplant Tedavisi Planlamaları

Bu yazımız implant tedavilerinde planlama ile ilgili. Günümüzde implant tedavisi çok popüler, çok miktarda uygulanıyor görece zor bir tedavi de değil.

Ancak özellikle komplike implant vakalarında uzun dönem başarı için iyi bir planlama ve analiz yapmak şart.

  • Biyolojik
  • Mekanik
  • Estetik

İmplantın kemik ile bütünleşmesi tamamıyla biyolojik bir olay, bu nedenle tedavi öncesinde tüm biyolojik faktörler değerlendirilmeli.

İmplant adayımızın genel durumu nasıl ?

Sigara kullanılması,

Diş fırçalama alışkanlığının yetersiz olması,

Kontrolsüz diyabet,

Mevcut dişeti hastalıkları, implant için risk faktörlerinden bazılarıdır.

Ayrıca implant tedavisi yapılacak bölgedeki kemik ve dişeti dokusunun da implant uygulanması açısından elverişli olması gerekir. Elverişli değil ise destek tedavileri yapılmalıdır.

İmplantların biyolojik açıdan uyumsuzlukları erken dönemde implant kaybına, dişeti iltihabına ve implant bölgesinde kemik erimelerine sebep olabilir.

Mekanik prensipte implantlarınızı bir binanın temeli gibi düşünebilirsiniz. Zayıf bir temel istemeyiz, çünkü implantlarınızın protezleri uzun yıllar taşıması beklenir.

Planlamada mekanik parametrelere dikkat edilmediğinde implant vidası gevşemesi, implant kırığı, implant dayanağı kırığı veya implant destekli protezlerde sorunlar oluşabilir.

Estetik faktörler planlama esnasında dikkate alınmaz ise tedavi sonlandığında implant kaynaklı görüntü ve konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir.

Bu üç faktör gözetilerek yapılan planlamalar, iyi bir uygulama ve iyi hasta bakımı ile implantlar uzun yıllar sorunsuzca hizmet edebilirler.

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederim.

Çene Cerrahisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Özgür Öztürk.

İmplant Akademi İletişim

0533 658 58 93

0212 225 66 76

0532 623 56 70